streda 4. marca 2020

Rakovina čreva

Presnú príčinu vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka sa zatiaľ nepodarilo odhaliť, no sú známe faktory, ktoré riziko ochorenia zvyšujú. V spolupráci s odborníkom vám prinášame hlavné príznaky, ktoré signalizujú, že môžete trpieť rakovinou hrubého čreva. V národnom pátraní po kolorektálnom karcinóme potvrdili aj prípady rakoviny , napriek tomu majú mnohí Slováci test ešte stále doma na . Najčastejšie ide o kolorektálny karcinóm, preto sa tieto pojmy často používajú ako . Prečo si mnohí ľudia myslia, že rakovina je nevyliečiteľná?


Aké druhy nádorov poznáme?

Pozitívnou správou je, že kolorektálny karcinóm alebo rakovina hrubého čreva a konečníka je zo všetkých typov rakoviny najúspešnejšie . Príznakmi rakoviny hrubého čreva a konečníka sú nechuť do jedla, chudnutie, zmeny vo vylučovaní v podobe hnačky či zápchy, bolesti v . Slovensko, žiaľ, patrí na prvé miesto vo výskyte a úmrtnosti na . Aj keď rakovina hrubého čreva a konečníka najčastejšie postihuje ľudí po 50-ke, čoraz častejšie napáda aj mladších. Odporúčame, aby sa pacienti pýtali svojich lekárov na vyšetrenia a možnosti liečby potrebné . A črevo a konečník sú oblasti tela, o ktorých nehovoríme radi, či bez rozpakov. Rakovina je slovo, ktoré nikto nechce počuť.


Ak sú navyše postihnuté rakovinou , . Na Slovensku každý rok pribudne takmer 4-tisíc nových pacientov s rakovinou hrubého čreva a konečníka.

Vzhľadom na počet obyvateľov je . Národný skríningový program rakoviny hrubého čreva a konečníka:. Ministerstvo zdravotníctva SR, pacientska aliancia Nie rakovine a . Zdroj foto: Adobestock. Výskyt tohto nádorového ochorenia neustále stúpa. Výstelka hrubého čreva je zložená z . Rezort zdravotníctva pokračuje v boji proti rakovine hrubého čreva a konečníka.


Po tom, ako v sobotu v Bratislave . Tento jednoduchý test môže upozorniť na výskyt rakoviny hrubého čreva a konečníka a zachytiť toto ochorenie v skoršom štádiu s dobrou . Ak by všetci chodili na preventívne vyšetrenia, najmä tie kolonoskopické, na Slovensku by sme skoro nemali rakovinu hrubého čreva a išlo by o . Strava bohatá na červené mäso a mäsové výrobky je rizikovým faktorom hlavne pre rakovinu hrubého čreva , žalúdka. Môže tiež zvyšovať riziko . Je to ochorenie, pri ktorom bunky výstelky hrubého čreva začnú nekontrolovateľne rásť. Slovensko dlhoročne obsadzuje popredné miesta v celosvetom rebríčku vo výskyte a úmrtnosti na rakovinu hrubého čreva a konečníka.


Aktívne vyhľadávanie prípadov včasných štádií kolorektálneho karcinómu je v plnom prúde. Kolorektálny karcinóm - KRCa. Jedlá bohaté na živočíšne tuky prajú rakovine hrubého čreva.


To je pointa dnešnej časti našej rubriky. Patríme tak ku krajinám, kde je na tento typ rakoviny.

Anna Chudíková, novinárka - zvíťazila nad rakovinou , pracuje ako. TEST umožňuje neinvazívne a jednoducho odhaliť rakovinu hrubého čreva a konečníka vo včasnom štádiu, keď je vysoká šanca na vyliečenie, alebo na . Medicínske inovácie posúvajú možnosti liečby rakoviny hrubého čreva. Informovala o tom Slovenská asociácia dodávateľov zdravotníckych . Vyše pozvaných poistencov najväčšej zdravotnej poisťovne - VšZP sa zúčastnilo pilotného skríningu rakoviny hrubého čreva a konečníka . Príznaky Príznaky sa odlišujú podľa toho, v ktorej časti čreva sa nádor nachádza: Vzostupná a priečna časť hrubého čreva.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Obľúbené príspevky