štvrtok 1. októbra 2020

Rakovina hrubeho creva

Presnú príčinu vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka sa zatiaľ nepodarilo odhaliť, no sú známe faktory, ktoré riziko ochorenia zvyšujú. U desiatich kolonoskopia rakovinu hrubého čreva alebo konečníka naozaj potvrdila. Cena ľudského života sa nedá vyčísliť.


Rakovina hrubého čreva a konečníka ohrozuje najmä staršiu populáciu - ak sa ľudia dlhé roky nesprávne stravovali, porušia si mikroklímu aj . Európskou spoločnosťou pre medicínsku onkológiu (ESMO). Príručka pre pacientov, ktorú .

V spolupráci s odborníkom vám prinášame hlavné príznaky, ktoré signalizujú, že môžete trpieť rakovinou hrubého čreva. Prečo si mnohí ľudia myslia, že rakovina je nevyliečiteľná? Aké druhy nádorov poznáme?


Slovensko, žiaľ, patrí na prvé miesto vo výskyte a úmrtnosti na . Pozitívnou správou je, že kolorektálny karcinóm alebo rakovina hrubého čreva a konečníka je zo všetkých typov rakoviny najúspešnejšie . Slovensko patrí medzi krajiny s najvyšším výskytom karcinómu hrubého čreva a konečníka na svete. Tento druh rakoviny je u nás druhým . Priemerný vek výskytu ochorenia . Na spustení informačnej kampane na ministerstve zdravotníctva sa zúčastnili ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská, štátny tajomník MZ .

Zdroj foto: Adobestock. Rakovina zahŕňa približne 2druhov zhubných nádorov, ktoré postihujú rôzne orgány a tkanivá nášho tela. Kolorektálny karcinóm - KRCa. Obéznym mladým hrozí vyššie riziko rakoviny hrubého čreva. Slovensko dlhoročne obsadzuje popredné miesta v celosvetom rebríčku vo výskyte a úmrtnosti na rakovinu hrubého čreva a konečníka.


Ak by všetci chodili na preventívne vyšetrenia, najmä tie kolonoskopické, na Slovensku by sme skoro nemali rakovinu hrubého čreva a išlo by o . Aktívne vyhľadávanie prípadov včasných štádií kolorektálneho karcinómu je v plnom prúde. Je to ochorenie, pri ktorom bunky výstelky hrubého čreva začnú nekontrolovateľne rásť. A nemuseli by, pretože pri včas diagnostikovanom ochorení je až 1 šanca na . Jedlá bohaté na živočíšne tuky prajú rakovine hrubého čreva. To je pointa dnešnej časti našej rubriky. Strava bohatá na červené mäso a mäsové výrobky je rizikovým faktorom hlavne pre rakovinu hrubého čreva , žalúdka.


Môže tiež zvyšovať riziko . Na Slovensku každý rok pribudne takmer 4-tisíc nových pacientov s rakovinou hrubého čreva a konečníka. Vzhľadom na počet obyvateľov je . Sú partnerom našej veľkej kampane a road show na podporu skríningu rakoviny hrubého čreva a konečníka Nezahoď svoj život. Vďaka nim a ich autu bezpečne . Cieľom skríningu je odhaliť rakovinu hrubého čreva (alebo stav, ktorý môže viesť k rakovine hrubého čreva) v skorom štádiu, keď je dobrá šanca úspešnej liečby . Ide o tretí najčastejší druh rakoviny u mužov i žien, predstavujúci.

Vyše pozvaných poistencov najväčšej zdravotnej poisťovne - VšZP sa zúčastnilo pilotného skríningu rakoviny hrubého čreva a konečníka . Aj keď rakovina hrubého čreva a konečníka najčastejšie postihuje ľudí po 50-ke, čoraz častejšie napáda aj mladších. Dnes už asi všetci vieme, že nezdravá strava s nadmierou červeného mäsa a nedostatkom zeleniny a ovocia zvyšuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Nielen u starších, ale čoraz viac aj u mladých ľudí, je diagnostikovaná rakovina hrubého čreva. Medicínske inovácie posúvajú možnosti liečby rakoviny hrubého čreva.


Informovala o tom Slovenská asociácia dodávateľov zdravotníckych . Príznaky: rakoviny hrubého čreva a konečníka často nebývajú výrazné ani trvalé, často sú prerušované, striedavé a zdanlivo bezvýznamné. Slovensko má druhý najvyšší výskyt rakoviny hrubého čreva na svete. Viac tejto rakoviny majú iba v Maďarsku. Pomôcť by mala prevencia a .

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Obľúbené príspevky