utorok 13. novembra 2018

Zemplínske nárečie

Na Veľku noc obľik mi sebe novi ancug. Veľký slovenský nárečový slovník. Nárečový slovník predstavuje unikátnu zbierku nárečových slov z územia Slovenska. Ako ostatné slovníky, aj tento . Výber z lexiky zostavil Miloslav . Preto sme sa rozhodli priniesť ďalšiu porciu slov priamo z ulíc, ktoré ste . Stare pravdi i vidumanki. Slovenský nárečový slovník šarišsko- zemplínske nárečie - slovník slov.


K zemplínskym nárečiam počítame nárečia obyvateľov bývalých okresov Stropkov (okrem severnej časti), Vranov nad Topľou, Humenné, Michalovce, Trebišov, . Zvyky sú neoddeliteľnou súčasťou našej kultúry, nás Slovákov. Však to čo bolo v minulosti prirodzené, dnes už je len výnimočnosťou. Väčšina občanov dodnes ovláda zemplínske nárečie. Nárečie sa bežne používa aj v neoficiálnych rozhovoroch.


Východoslovenské nárečia celkovým svojím charakterom ap. Názov „východná slovenčina, východoslovenské nárečie sa vyskytuje, pravda,. Stále je na dennom poriadku vo východoslovenských domácnostiach. Nárečie alebo inak povedané dialekt je jazykový útvar, ktorým a hovorí. Goralské nárečia z pohľadu súčasnej slovenskej jazykovedy.


Korpus nárečí Slovenského národného korpusu (KN-SNK) sa začal. Slovenské nárečia predstavujú dorozumievací prostriedok autochtónneho. Makroareál východoslovenských nárečí sa rozprestiera v rozsiahlej oblasti východného Slovenska. Jedným z nich je aj zemplínske nárečie , . Vo východnom nárečovom regióne možno vyčleniť zemplínske , . Nárečové slová zemplínskeho nárečia sú jednoducho neopakovateľné. Regionálnou izbou sa počas besedy ozýval veselý detský smiech, lebo humorné.


Volaľi ho šeci bezmála chlapi z ďeďine koma Ďuro. Nárečie (dialekt) predstavujú nespisovné útvary jazyka používané skôr v domácom,. Nárečia na Slovensku a ich priestorové rozšírenie.


Dodnes sa tu zachovalo typické zemplínske nárečie a výborná tradičná zemplínska kuchyňa. Máte problém s prehrávaním? Z jazykovej stránky ide o čisté zemplínske nárečie , iba s nepatrnými stopami . Zemplína bolo osídlené od pradávnych dôb.


Menšie nárečia majú pôvod členení uhorského štátu na župy, na základe čoho sa vyvinuli napríklad spišské, zemplínske alebo zvolenské . Bihor a Sălaj dostali do rozporu s jeho neskoršími. Kdekoľvek sa stretnú aspoň dvaja rodáci, bez problémov hovoria svojím nárečím, ktoré je zmesou kultúry ich regiónu. Jazykom jej obyvateľov je zemplínske nárečie.


Na podloží integračných javov, ktoré sotácke a zemplínske nárečia za. Aj našim materinským jazykom bolo jidiš a, samozrejme, sa na nás nalepilo aj zemplínske nárečie. Týmto nárečím sa rozprávalo v našom okolí.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Obľúbené príspevky