piatok 13. júla 2018

Nárečové slová

Nárečové slová

Nárečový slovník predstavuje unikátnu zbierku nárečových slov z Údola. Nárečové slová , ktoré nemáš šancu pochopiť, ak nie si rodákom. Nie je zemiak ako krumpľa a krumpľa ako bandurka.


Súčasťou obšírnejšej je aj 17-stranový slovník nárečových slov a výrazov používaných na území mesta v období od 20. Prehľad správ: Pred rokmi sa Milan Tóth z Valalík pri Košiciach rozhodol zapisovať nárečové slová svojej obce, aby ich zachoval pre ďalšie . Orlovský zbieral výrazy naj mä v Gemeri, ale venoval pozornosť skúmaniu slovníka aj na západnom. VERNARSKY NÁREČOVÝ SLOVNÍK. Slovo , Prekla Výkla Príklad. Preložiť slovo „ nárečové slovo “ zo slovenčiny do angličtiny.


Do udalosti môžete pridávať nárečové slová , ktoré poznáte a viete ich význam previesť do spisovnej slovenčiny. Neváhajte kontaktovať strých či prastarých . Mnohé výrazy majú v texte spisovnú aj nárečovú slovnú podobu. Pre Pitvarošanov a dolnozemských Slovákov sú . Veď schválne si skúste pozrieť, koľkým dokážete bez . Kultúrny objekt je zdigitalizovaný. Z dôvodu právnej ochrany nie je možné jeho zobrazenie prostredníctvom portálu Slovakiana. Pre získanie podrobnejších . Staré zabudnuté a nárečové slová patria do našej histórie a kutúry.


Preklad „ nárečové slovo “ zo slovenčiny do angličtiny. Rýchly a korektný preklad slov a fráz v online prekladovom slovníku na Webslovník. Ako dobre ovládate nárečový slovník? Spoznáte predmety na zväčšených fotkách? Dole do diskusie môžete vkladať nárečové slová ktoré tu ešte niesu.


Pravidlá písania v šarišskom a zemplínskom náreči: V žiadnom slove . Dostali sme otázku, či je slovo mašľovačka v slovenčine spisovné, resp. SUPERSTAR - Juliána vyzerala ako strašiak do poľa, teraz je z nej elegantná kráska. Ku spisovným heslovým slovám sa v pravom stĺpci pridávajú nárečové slová , tvary a výrazy, všade bez gramatických ukazovateľov. Takýto postup akiste súvisí. Ak sa dá určiť lexikálny aj gramatický význam slova ide o plnovýznamové slovo.


Ako príklady sme uviedli známe nárečové slová : śeno, źem. Oproti spisovnej slovenčine má však abovský dialekt o jednu hlásku menej. Referáty, ťaháky, maturita, učebné poznámky. V reči našich predkov sa odrážala úroveň obce Ráztočno v oblasti remesiel, poľnohospodárstva, odievania, a vedenia domácnosti. Maďarské a nemecké prevzaté slová vo východoslovenských nárečiach.


Dialektizmy sú nárečové slová , využívajúce sa v umeleckom štýle, napr. Môj svokor je z Hontu, zbiera takéto slová. Chce vydať slovník nárečových slov z Hontu.


Ja som nevedela len tú cintľavú. Jadro a podstatnú časť 140-stranovej knižky tvorí – prirodzene – nárečový slovník so stovkami miestnych nárečových slov a slovných spojení, . V minulom videu sme vás s Evženom poprosili aby ste nám do komentu napísali rôzne nárečové slová a.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Obľúbené príspevky