štvrtok 13. septembra 2018

Výrastky na prstoch rúk

Osteoartróza ruky je treťou najčastejšou klinickou formou artrózy. Hneď po kolenách a bedrových kĺboch. Artróza je najčastejšie chronické degeneratívne.


Na kosti sa môžu začať tvoriť výrastky. Postihnutý môže byť ktorýkoľvek kĺb, napríklad aj tie malé na prstoch. Výrastky kostí môžu viesť k vzniku deformít, ktoré sú však .

Degeneratívne zmeny môžu postihovať aj drobné kĺby prstov rúk , kedy sa. Bývajú veľmi bolestivé a spôsobujú obmedzenú hybnosť až stuhnutosť prstov rúk. Následkom sú konštantné bolesti v prstoch , horšie v prípade zlého . Prejavuje sa predovšetkým na prstoch rúk , nôh či na zápästí. Ako včas zistiť, že ňou trpíte a ako si možno pomôcť?


Urobte si jednoduchý test a . Sužujú vás bolesti kĺbov prstov , zápästí či kolien a bežné lieky zaberajú. Ide o ženu, ktorá mávala silné reumatické bolesti kĺbov rúk , roky sa . Výrastok na okraji kĺbovej štrbiny sa nazýva osteofyt.

Zriedkavým postihnutím malých kĺbov rúk je erozívna artróza, ktorú charakterizujú zápalové prejavy a najmä bolestivý opuch. Tieto kostné výrastky sa vyvíjajú pri konci kosti a môžu spôsobovať bolesť, stuhnutosť alebo zvýšenú citlivosť postihnutého. Najmä kĺby rúk , kolená a bedrá. Pri veľkej deformite hlavne v oblasti drobných kĺbov rúk , nôh, . Nie je ale vzácnosťou, že sú postihnuté aj drobné kĺby na rukách s. Najviac sú zasiahnuté váhonosné kĺby, chrbtica a drobné kĺby rúk.


Napríklad ku stočeniu prstov rúk na malíčkovú stranu. Môžu sa tvoriť výrastky na kĺboch prstov ruky. Príčinou reumatoidnej artritídy je porucha imunitného . Pokiaľ máte OA v kĺboch rúk , môžu sa vám na okraji kĺbov objaviť ružové kostné výrastky.


Tie môžu spôsobiť, že kĺby prstov sú stuhnuté, bolestivé, opuchnuté, . Z kostného tkaniva následne vznikajú výrastky , ktoré spôsobujú bolesť. Najzreteľnejšie sa to začne prejavovať v pokročilom veku. U ľudí starších ako rokov sú . Bolesť prstov môže byť spôsobená chorobou alebo úrazom ovplyvňujúcim akúkoľvek. Bradavice Bežné bradavice sú kožné výrastky zapričinené ľudským.


Kostné výrastky (osteofyty) vznikajú na chodidlách, nohách, päte, prstoch , na chrbtici. Keď sa objaví hrčka na kosti, spozornite. Ide vlastne o štrukturálnu deformitu kĺbu palca na nohe a často je súčasťou rozsiahlejšej deformácie celého.

Nodálna osteoatróza je pomenova-nie pre osteoartrózu k bov prstov rúk. Bežné miesta pre výrastky popri chodidlách sú chrbtica, ramená, ruky, bedrá a kolená. Po čase som bol na artroskopii členka a tie výrastky boli odstránené, . Vrodené chyby: viac prstov , väčšie prsty, rôzne deformity, menej prstov , kratšie. Dominuje artritída obvykle symetricky malých kĺbov rúk , lakťov, ďalej.


Heberdenová, Bouchardeová artróza – uzly).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Obľúbené príspevky