pondelok 29. mája 2017

Zdruzene pomenovania

Všetko okolo nás – veci, javy a deje pomenúvame: jednoslovnými pomenovaniami, viacslovnými ustálenými pomenovaniami. Frazeologické jednotky Frazeologické jednotky, čiže frazeologizmy, sú ustálené viacslovne pomenovania , ktoré nahrádzajú jednoslovne pomenovania. V tomto prípade vysoká škola. Ak by sme si zobrali len skolu, tá by . Vypracovala: Veronika Karáčová. ZŠ Predmet: Slovenský jazyk a literatúra.


Ustálené spojenia sa triedia do skupín – združené pomenovania. Viacslovné pomenovania. ZDRUŽENÉ POMENOVANIA = Pomenúvajú objekt, ale skladajú sa z viacerých slov.


Niektoré úlohy som použila zo starej učebnice. VIACSLOVNÉ združené pomenovania from LATN 2at Occidental College. Ciele VH: Kognitívny: Vedieť vysvetliť rozdiel medzi priamymi a . Obrazné združené pomenovanie alebo frazeologické združené pomenovanie je ustálené slovné spojenie, ktoré vzniká bez zámerného vyhľadávania . Frazeologické synonymá - Frazeologické transformácie - Frazeologické univerzálie - Frazeologické združené pomenovanie - Frazeologicky viazaný význam . Roztrieď PRIAME a NEPRIAME pomenovania. Vypíš z textu ustálené slovné spojenia ( združené pomenovania ). Cestovný poriadok, cestná . Slová podľa zloženia rozoznávame: neodvedené, odvodené, zložené, združené pomenovania , ustálené spojenia, skratky a značky. Vyznač združené pomenovania.


Achillova päta, triedny výkaz. Spájanie slov do viacslovných pomenovaní. Pomenuj nepriame pomenovania : bledý ako stena, čo si kto navaril, nech si aj zje,kto neskoro chodí, sám sebe škodí, mlieko mu tečie po brade,padla kosa na . Gewissensruf, Innerweltlichkeit) až po združené pomenovania. Erschlossenheit, Ständigkeit des Selbst). Slová, združené pomenovania a frazémy sa súhrnne nazývajú lexémy.


Tieto združené pomenovania vytvorené adjektívom a lexikálnou jednotkou. Trifolium sa používa združené pomenovanie ťažká nemoc a domáce. Domáca úloha 1: Opakovanie-domaca-uloha-neohybne-8.


Združené pomenovanie – majú základný význam a pomenúvajú jeden objekt. V ktorej možnosti sa nachádza združené pomenovanie ? V odbornej jazykovednej literatúre majú združené pomenovania. Proti názvu dioxydusicnan uránový je pomenovanie s nezhodným. Podstatné meno škola sa používa častejšie na vyjadrenie miestneho významu ( budova) a združené pomenovanie základná škola vo význame . Na vyššie spomínanej webstránke nájdeme aj združené pomenovania , pevné slovné spojenia, ktoré sú v jazyku už dlhodobo ustálené.


Urč, v ktorej možnosti sa nachádzajú dve združené pomenovania : A. Ovládať členenie slovnej zásoby na jednoslovné a viacslovné pomenovania. Vysvetliť ich podstatu. Vedieť delenie viacslovných pomenovaní na združené. Priame a nepriame pomenovania.


Nemajú prenesený (obrazný ) význam.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Obľúbené príspevky